Kippetourte met sjalotten en dragonsaus

Recepten > Kippetourte met sjalotten en dragonsaus.

Ingrediënten

  • gebraden kip (bv. 1 borst + 1 bout)
  • 60 g boter
  • 3 vellen brik
  • 200 g Parijse champignons
  • 1 eetlepel fijngesneden dragon
  • 1 eiwit
  • 8 sjalotten
  • 1 bosje tijm
  • 20 cl room
  • 2 dl kippenbouillon
  • olijfolie
  • zout en peper van de molen

Bereidingswijze

  1. Schil de 6 sjalotten, leg ze in een pannetje en bedek ze met olijfolie, fruiten en 40 à 45 minuten laten konfijten.
  2. De duxelle bereiden:
    1. 200 g witte parijse champignons wassen, het uiteinde van de voet wegsnijden, daarna fijnhakken.
    2. 2 sjalotten schillen en fijnhakken. Eén eetlepel boter in een cocotte smelten.
    3. De fijngehakte sjalotten fruiten, vervolgens de gehakte champignons.
    4. Doe er een bosje tijm bij, veel peper en normaal gezouten. Laat het sap van de champignons goed drogen, zonder aanbranden, voordat u er 20 cl room aan toe voegt. Laat indikken, af en toe roeren.
  3. De oven op 180°C voorverwarmen.
  4. De rest van een gebraden kip (bv één bout en één borst) in schijfjes snijden.
  5. Gebakjes in individuele vormen bereiden:
    1. 3 gebakvormpjes van ongeveer 10 cm doormeter kiezen. Elke vorm met een blaadje brik bekleden. Leg er dan stukjes kip in, voeg er 2 eetlepels duxellen aan toe, plaats daarboven 2 gekonfijte sjalotten en druk lichtjes aan.
    2. Doe wat eiwit met een penseeltje op de brik dat nog zichtbaar is (enkel op de kant naar u gericht). Plooi elk velletje dicht over de garnituur, en snij het overtollige brik weg.
    3. Draai alle vormen om op een bakplaat en haal het vormpje er af. Plaats de plaat in de oven en laat 5 minuten op 180°C bakken.
  6. Het dragonsap bereiden:
    1. 2 dl vleesbouillon aan de kook brengen in een pan en indikken tot de helft van het vocht overblijft.
    2. Doe er beetje bij beetje stukjes koude boter in terwijl je met de garde steeds roert.
    3. Voeg er tot slot één eetlepel fijngesneden dragon aan toe en klaar is uw saus.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *