Gezondheidszorg

Thema’s > Gezondheidszorg

Indien u vanuit Nederland of België naar Frankrijk reist heeft u geen verplichte, of noodzakelijke, vaccinaties.

Helaas gebeuren ook in de vakantie soms ongelukjes, is dat het geval dan zijn de volgende telefoonnummers belangrijk:
Eerste hulp (SAMU): 15 Brandweer (les Pompiers): 18 Politie (police secours): 17.

Bij een verblijf in het buitenland is het aan te bevelen bij uw ziektekosten verzekeraar een buitenlandformulier (E 111) aan te vragen. Daarmee worden grotere ziektekosten direct gedeclareerd bij uw verzekeraar.

Frankrijk kent veel sociale voorzieningen voor zowel werknemers als zelfstandigen. Doordat Frankrijk een laag geboortecijfer heeft nemen vooral gezinsuitkeringen een belangrijke plaats in en worden medische kosten van zwangerschap en bevalling vergoed. Er zijn veel gezondheidsdiensten in Frankrijk aanwezig.

De gemiddelde levensverwachting in Frankrijk is 78 jaar en behoort daarmee tot de hoogste ter wereld.

De Fransen worden steeds langer. In 1970 mat een Française gemiddeld 160,4 cm en woog zij 60,6 kilo. Ze had maatje 38. Nu is zij twee centimeter langer, weegt 62,4 kilo en heeft een kledingmaat 40. In 2006 heeft 30% van de Franse vrouwen een maat 40 of 42. Slechts 5% kan nog in maat 36. De Franse man groeit nog harder, gemiddeld heeft hij een lengte van 175,6 centimeter en weegt 77,4 kilo.

Meeste Franse baby’s buiten huwelijk geboren
In 2007 zijn voor het eerst in Frankrijk meer baby’s van ongetrouwde vrouwen geboren dan van gehuwde. Het aantal geboortes buiten het huwelijk was in 2007 50,5 procent van alle ruim 800.000 geboortes.
In 2006 lag het aandeel geboortes buiten het huwelijk bij 48,4 procent. Ruim veertig jaar geleden, in 1965, was dat 5,9 procent.
Bron: Franse bureau voor statistiek Insee.

Rookverbod
Vanaf 1 februari 2007 is het ook in Frankrijk verboden om een sigaret op te steken in publieke gelegenheden. Er werd tot 1 januari 2008 een uitzondering gemaakt voor cafés en restaurants die een vergunning hebben.  In totaal telt Frankrijk tussen de 13 en 15 miljoen rokers. Het Franse rookverbod, dat in november vorig jaar werd goedgekeurd, is van toepassing op “alle gesloten en overdekte Plaatsen waar publiek wordt ontvangen of waar gewerkt wordt”. Wie het toch nog waagt om een sigaret op te steken, krijgt een boete van 68 euro. De verantwoordelijken van het café en restaurant moeten iets dieper in de portemonnee tasten om de boete van 135 euro te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *