Industrie

Frankrijk is een van Europa’s industriële grootmachten. Om de fabrieken draaiende te houden is er veel energie nodig. De vele grote rivieren en watervallen in de bergen worden gebruikt voor de opwekking van hydro-elektrische energie. Twintig procent van alle energie wordt op deze manier opgewekt.

Ook de zee zorgt voor opwekking van energie. De getijdencentrale in de rivier de Rance maakt gebruik van de verschillen in waterhoogte bij eb en vloed om elektriciteit op te wekken. Deze centrale was de eerste van zijn soort die in gebruik werd genomen.

Op sommige plekken in Les Landes wordt olie gewonnen en bij de Pyreneeen wordt naar aardgas geboord. Ongeveer 75 procent van alle elektriciteit in Frankrijk wordt opgewekt in kerncentrales. Met zijn 57 kernreactoren is Frankrijk de op een na grootste producent van kernenergie ter wereld. In veel landen maken mensen bezwaar tegen kernenergie omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen op lange termijn. Maar ook vanwege de hoge kosten die het bouwen en afbreken van kerncentrales met zich mee brengt. De in Frankrijk genomen veiligheidsmaatregelen zijn tot nu toe afdoende gebleken. De kerncentrales produceren meer elektriciteit dan Frankrijk nodig heeft. Een deel wordt dan ook geëxporteerd naar Engeland, Italië, Duitsland en Nederland.

Frankrijk is rijk aan natuurlijke grondstoffen. Er wordt onder meer:

  • Steenkool
  • Ijzererts
  • Uranium
  • Kalk
  • Kalksteen

De chemische industrie neemt een belangrijke plaats in, net als de elektronica, de vliegtuigbouw en de auto-industrie. Op de wegen rijden veel auto’s van de Franse merken Peugot, Renault en Citroen.

Naast auto’s worden er ook treinen en vliegtuigen gemaakt. De Fransen zijn trots op hun hoge snelheidstrein. Hun TGV haalt een snelheid van 320 kilometer per uur. Dat is natuurlijk niets vergelijken bij de supersnelle Concorde. Dit Frans – Engelse straalvliegtuig haalde namelijk een snelheid van 2000 kilometer per uur. De Concorde wordt inmiddels niet meer gebruikt.

Op dit moment is meer dan de helft van de werkende bevolking werkzaam in de dienstverlenende sector, bijvoorbeeld bij banken of in het toerisme.

In Frankrijk zijn nog veel meer mensen in de landbouw werkzaam dan in bijveelbeeld Engeland of Duitsland. De landbouw is nog steeds de grootste industrie. Men verbouwt met name:

  • Tarwe
  • Gerst
  • Mais
  • Rijst
  • Groenten
  • Fruit (vooral appels en druiven)

In het zuiden worden bloemen gekweekt voor de parfumindustrie. Ook de bosbouw neemt met de productie van timmerhout een belangrijke plaats in. Er zijn rundvee- en varkenshouderijen, schapenfokkerijen en geitenboerderijen voor de productie van zuivel, leer en wol. In Bretagne en langs de westkust liggen de thuishavens van een grote vissersvloot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *