Crozon schiereiland

Het schiereiland Crozon is het centrale kenmerk van de grillige kustlijn van Finistère. Het eiland is een steile rots die in de loop der tijden de vorm van een reus met lange gewaden en uitgestrekte armen heeft gekregen.

De gemakkelijkste manier voor fietsers en voetgangers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om het schiereiland te bereiken vanuit Brest, is via de veerboten naar Le Fret.

De belangrijkste stad op het schiereiland, Crozon , heeft een mooie kleine kern die fungeert als de regionaal winkelcentrum voor de omliggende gemeenschappen, en is de gastheer van een grootschalige markt op woensdag, om de week.  Het is helaas ook een verkeersknooppunt. Het is meer een plaats om doorheen te gaan dan er te blijven hangen.

Morgat , 1 km bergafwaarts van Crozon, maakt een meer aanlokkelijke indruk. Het heeft een lang sikkelvormig strand dat eindigt in een dennenhelling. U vind hier een beschutte haven vol plezierjachten op korte afstand van Engeland en Ierland. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn rondvaarten langs de verschillende landtongen.

Een van de mooiste badplaatsen in heel Bretagne, de beschutte haven van Camaret,  ligt aan de westpunt van het schiereiland. Het meest prominente gebouw is het roze-oranje kasteel de Vauban, dat aan het einde van de lange steiger staat die parallel loopt aan de waterkant van de stad. Ommuurd, in het water en toegankelijk via een klein poortgebouw door middel van een ophaalbrug, het werd gebouwd in 1689 om de toegangswegen naar Brest te bewaken. Tegenwoordig bewaakt het niet meer dan een bonte verzameling van halfvergane vissersboten.