Lyon 

Lyon

Lyon

Lyon is de hoofdstad van zowel het Rhône departement als de Auvergne-Rhône-Alpes région. Lyon ligt in centraal-oostelijk Frankrijk in een heuvelachtig terrein, daar waar de rivieren Rhône en Saône samenkomen.

Lyon ligt verspreid over een smal schiereiland tussen de Rhône en de Saône en aan de andere oever. Een zone van fabrieks- en residentiële buitenwijken omsluit de stad.

Vieux Lyon (Oud Lyon), aan de rechteroever van de Saône, is nog steeds een van de mooiste overgebleven architectonische complexen uit de Renaissance. Het schiereiland is nu het hart van het zakelijke district. Vieux Lyon, oftewel de oude binnenstad van Lyon, is het grootste Renaissance-district van Lyon, zo niet in Europa, en het eerste in Frankrijk dat valt onder de Franse wetgeving die culturele bezienswaardigheden beschermt. Het oude centrum is vol met smalle straatjes met pittoreske gebouwen die nu musea en winkels huisvesten.

Het oosten van de Rhône is verdeeld tussen een rijk gebied, de Brotteaux en een district met fabrieken en arbeiderswoningen dat zich uitstrekt naar Villeurbanne en Bron. In het zuiden, langs de Rhône, vormen Feyzin en Saint-Fons een van de grootste olie-raffinage-complexen in Frankrijk. Lyon is de derde grootste stad van Frankrijk, na Parijs en Marseille .

De oorsprong van Lyon ligt bij een Romeinse militaire kolonie met de naam Lugdunum die hier werd gesticht in 43 voor Christus, later werd het de hoofdstad van de Galliërs. Lyon bereikte zijn hoogtepunt van de klassieke ontwikkeling in de 2e eeuw na Christus, gedurende welke tijd het christendom werd ingevoerd. In 177 werd de christelijke gemeenschap vervolgd door de Romeinse keizer Marcus Aurelius, en in 197 verwoeste Lucius Septimius Severus Lyon grotendeels.

In 1032 werd Lyon opgenomen in het Heilige Roomse Rijk , maar de echte macht lag bij de aartsbisschoppen van de stad. Lyon werd in 1312 bij het koninkrijk Frankrijk gevoegd.

De Renaissance luidde een periode van economische welvaart en intellectuele verlichting in. Het opzetten van handelsbeurzen, in 1464, samen met de aankomst in de stad van Italiaanse koopvaardijbankiers stelde Lyon wederom in staat tot bloei te komen. Tegen de 17e eeuw was het de Europese hoofdstad van de productie van zijde. Al in 1473 werd drukwerk geïntroduceerd en Lyon werd al snel een van de meest actieve boekdrukcentra in Europa.

De Franse Revolutie bracht Lyon moeilijke tijden. De ineenstorting van de binnenlandse markt en de sluiting van buitenlandse markten zorgden voor een inzinking in de zijde-industrie en in 1793 werd de stad belegerd door republikeinse macht van de Montagnards. In de 19e eeuw keerde de welvaart terug, wat een aanzienlijke industriële expansie teweegbracht. Stedelijke ontwikkeling begon pas in de jaren 1950, na een periode van stagnatie en depressie tussen 1920 en het einde van de Tweede Wereldoorlog .

De stad heeft nu een gediversifieerde economie. De textielindustrie bestaat nog altijd, maar de productie van chemicaliën is de belangrijkste industrie geworden. De bouw-, voedsel- en drukindustrie zijn welvarend.

Lyon is de zetel van een universiteit en is het belangrijkste educatieve centrum buiten Parijs. Het culturele leven wordt weerspiegeld in de rijkdommen van de plaatselijke musea, waaronder een textielcollectie, het archeologisch museum in Fourvière, een museum voor schone kunsten en een museum voor drukkerijen en bankzaken. De collectie van de gemeentelijke bibliotheek staat ​​bekend om stukken uit de eerste 50 jaar van de druktechniek en zeldzame boeken.

Stadstheaters zijn de Opéra en de Célestins (een stadsschouwburg). Muziek- en festivals worden hier elk jaar in juni gehouden in het Romeinse theater in Fourvière

Lyon is het hoofdkantoor van de politie-organisatie Interpol.