Morbihan

De beschutte Golf van Morbihan – morbihan betekent ‘kleine zee’ in het Bretons – is een van de mooiste stukken van de Bretonse kust.

Er wordt gezegd dat in de Golf een eiland was  voor elke dag van het jaar, maar de stijgende zeeën hebben er minder dan één per week achtergelaten. Een boottocht  om hen heen, of op zijn minst een uitstapje naar Gavrinis  nabij de monding van de Golf, is een mooie ervaring, met ruïnes en steencirkels verspreid over het betoverende doolhof van kanalen en solitaire menhirs die vanaf kleine heuveltjes omlaag kijken.

Aan het begin van de Golfe de Morbihan, ligt Vannes , de belangrijkste toeristische stad van Zuid-Bretagne, zo’n grote en bloeiende gemeenschap dat de grootte van de kleine ommuurde stad in zijn kern, Vieux Vannes, u8 wellicht zal verrassen.

Het centrale punt, de oude Porte St-Vincent, overheerst een druk pleintje aan het noordelijke uiteinde van de gekanaliseerde haven die naar de golf zelf leidt. Binnen de muren vormen de kronkelende autovrije straten rond de kathedraal, ingesloten door tuinen en een klein stroompje, een geweldig wandelgebied.

Het moderne Vannes vind u op de Place de la République ; de focus verschoof buiten de middeleeuwse stad tijdens de negentiende-eeuwse hang naar verstedelijking. Het grootste van de openbare gebouwen hier, bewaakt door een paar slanke bronzen leeuwen, is het Hôtel de Ville aan de top van de rue Thiers.

Overdag zijn de straten van de oude stad, met hun overhangende huizen met heksenhoeden en een druk commercieel leven, de belangrijkste bron van vermaak.