Eiffeltoren Parijs

De Eiffeltoren in Parijs werd in 1889 gebouwd door Gustave Eiffel ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Aanvankelijk zou de ijzeren toren slechts 20 jaar blijven staan, maar het monument groeide uit tot een wereldwijd symbool voor Frankrijk.

In 1889, ter herdenking van 100 jaar Franse Revolutie, organiseerde de Franse regering een Internationale Expositie. Het idee was om kunstenaars en architecten uit te nodigen om hun ideeën voor een monument bij de ingang van de expositie te presenteren, dat zou worden gebouwd op de Champ-de-Mars. Onder de duizenden voorstellen was het het idee van Alexandre-Gustave Eiffel die uiteindelijk de race won.

De Eiffeltoren werd gebouwd in het korte tijdsbestek van slechts twee jaar (1887-89).

De Eiffeltoren, die op een 5 meter hoge voet staat, bestaat uit vier vakwerkliggers, die geleidelijk naar binnen toe smaller worden naarmate ze dichterbij elkaar komen en zo een verticale toren vormen die 300 meter hoog is. Liggers verbinden de naar binnen gebogen pieren op twee niveaus, wat uitkijkplatforms creëert voor de bezoekers. Er zijn hierdoor drie niveaus in de Eiffeltoren, de eerste twee verdiepingen hebben restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden voor de bezoekers. Het derde of bovenste niveau bestaat uit het hoogste observatiedek van Europa. Het is 276m boven de grond. Er zijn zowel trappen als liften om alle niveaus te verbinden, maar daarover later meer.
De vier halfronde bogen aan de voet van de toren, hebben alleen een visueel doel en spelen geen rol in de structuur van de Eiffeltoren. De Eiffeltoren heeft een hoogte van 324 meter door een televisie-antenne bovenop de mast.

Share