Franse Kaas

Thema’s > Franse Kaas

Brie, Camembert, Valençay, Chaumes en Roquefort… Wist je dat er in Frankrijk wel meer dan 750 verschillende kaassoorten verkrijgbaar zijn?

Smaken
Franse kazen verschillen allemaal van smaak. Leeftijd is hierbij, vooral bij zachte kazen van grote invloed. De smaak komt het best tot zijn recht als de kaas goed rijp is (omstreeks de uiterste verkoopdatum). Ook de wijze waarop de melk is behandeld heeft veel effect op de smaak. Als de kaas is gemaakt van rauwe melk (‘au lait cru’ of ‘fermier’) is de smaak veel intenser dan bij gepasteuriseerde melk.

Kwaliteitsmerk
Net als voor wijn is er in Frankrijk ook voor kaas een AOC (Appellation d’Orgine Controlée) ingesteld. Dit is gedaan om de eeuwenoude tradities en de eraring waarmee de Franse kaas wordt gemaakt te behouden. Elke kaas die onder het AOC keurmerk valt moet voldoen aan strenge eisen. Koop je dus een Franse kaas met AOC keurmerk dan weet je dat dit een goede kaas is.

Wanneer is Franse kaas rijp?
Brie, Camembert en ook andere witschimmelkazen zijn het meest smakelijk als ze rijp zijn. Hoe kun je nu zien of een kaas rijp is? De kaas is rijp als de kaas zacht aanvoelt, hij mag iets uitbollen, maar niet te veel, want dan gaat de kaas “lopen” en is de kaas te rijp. Als het binnenste van de kaas nog wit en korrelig is dan moet je de kaas nog even laten staan. Wil je kaas snel laten rijpen bewaar de kaas dan buiten de koelkast.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *