Stokbrood

De baguette dreigt uit het Franse straatbeeld te verdwijnen. Het lange, dunne, ambachtelijk gebakken stokbrood verliest in Frankrijk steeds meer terrein aan andere broodsoorten en pap.

Gingen vroeger de kinderen met een traditionele tartine (stokbrood besmeerd met boter en jam) naar school, tegenwoordig nemen ook zij liever een voorverpakte snack mee.

Volgens cijfers van de Nationale Federatie van Bakkers leiden de veranderde eetgewoonten jaarlijks tot de sluiting van drie- tot vierhonderd familiebakkerijen, waarvan Frankrijk er in 1995 nog zo’n 35 duizend telde.

Ook de supermarkten zijn schuldig aan het met uitsterven bedreigde stokbrood. De grootwinkelbedrijven verkopen weliswaar baguettes, maar dan wel de diepgevroren fabrieksvariant. Het is een probleem dat de Fransen langzaam maar zeker gewend raken aan de slechte kwaliteit van dat fabrieksbrood en niet meer weten hoe een verse baguette smaakt.

In een reclamecampagne van de Associatie van Franse Molenaars rond de warm gebakken baguette. werd in 1995 onomwonden gesteld dat het bij uitstek nationale symbool tot folklore is gedoemd wanneer de consument de voorkeur blijft geven aan de take-away-pizza, de hamburger of de volkoren boterham. ‘Stokbrood is een deel van onze nationale identiteit’, zei minister Philippe Vasseur van Landbouw bij de start van die campagne.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *