Beroemde Fransen

Yves Saint Laurent (1936-2008)
Yves Saint Laurent zette Haute Couture op de kaart. Samen met Coco Chanel en zijn mentor Christian Dior maakte hij van Parijs de modehoofdstad van de wereld.
Yves Saint Laurent werd in 1936 geboren in Oran, in de voormalige Franse kolonie Algerije. Als kind werd hij al beïnvloed door zijn moeder haar passie voor mode. In 1953 won Saint Laurent met een cocktailjurk de eerste prijs van het Internationale Wol Secretariaat (IWS). Een jaar later vloog hij naar Parijs en werd assistent van Christian Dior.
Toen Dior drie jaar later stierf, volgde Saint Laurent zijn leermeester op. Al na zijn eerste collectie werd YSL door zijn straatmode geprezen als wonderkind van de Parijse modescène.
In 1962 opende Saint Laurent, samen met zijn partner, een eigen modehuis. De samenwerking tussen de creatieve modeontwerper en de gepassioneerde kunstliefhebber en financieel genie was geniaal. Zijn confectielabel Rive Gauche was hiervan een gevolg. In 1971 kwam zijn eerste parfum op de markt.
De modegoeroe heeft tijdens zijn leven ruim vierduizend stukken ontworpen. Zijn inspiratie haalde hij bij de moderne schilders. Als eerbetoon verwerkte hij de geometrische vlakken van Mondriaan, de popart, het kubisme van Picasso en de fel contrasterende kleuren van Matisse in zijn kledij.
De vroegere president François Mitterand noemde hem ooit de ambassadeur van de Franse cultuur en benoemde hem in 1985 tot ridder van het Erelegioen.
Zijn afscheid van de modewereld vierde de succesvolle ontwerper tijdens zijn laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs (2002). Daar bracht hij zijn vier decennia lange modegeschiedenis samen op de catwalk. Zijn confectielabel Rive Gauche werd in 1999 aan Gucci verkocht. Zijn merk “YSL” behoort nu tot het Franse luxeconcern PPR.
Yves Saint Laurent is zondagavond 1 juni 2008 op 71-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van kanker.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *