Beroemde Fransen

Thema’s > Beroemde Fransen

O.J.J Rouseau (18e eeuw)
In de 18e eeuw had Frankrijk verschillende opmerkelijke schrijvers/critici. O.J.J Rouseau staat in de top 3 van de 18e eeuwse Franse filosofie. Rousseau was bekend met: Emile, où de l’education: Emile of over de opvoeding: standaardwerk voor de pedagogie. Rouseau vond mensen om zich heen asociaal. Volgens Rousseau krijgen mensen egoïsme, arrogantie en als gevolg daarvan onzekerheid aangeleerd door opvoeding.
Rousseau was niet alleen grondlegger voor de pedagogie, maar ook voor de politiek voor de 1e helft van de 19e eeuw. Rousseau gaf de schuld van het onnatuurlijke gedrag van mensen aan het verlies van contact met de natuur. Dus je moet terug naar de natuur om dat contact weer te herstellen. Volgens Rouseau is de natuur zuiver. Dit uitgangspunt ligt ook ten grondslag aan de romantiek. Rousseau stelde de emotie centraal: dat was natuurlijk.
In politiek opzicht werd Rousseau gezien als de grondlegger van de democratie. Rousseau leefde in de tijd van Lodewijk XVI. Rousseau stelde dat vorstelijk absolutisme leidt tot machtsmisbruik, hoewel hij voor de monarchie was. Rousseau stelde dat absolutisme leidde tot misbruik. Hij vond dat het volk ook zeggenschap moest hebben. De koning moet uitvoerder van het volk zijn. Rousseau is dus de bedenker van de volkssoevereiniteit: De koning krijgt veel macht maar het volk de absolute macht. Dus koning moest, volgens Rousseau, een contract sluiten wat wel en niet mocht. Een bekend boek van Rousseau was: “du contract sociale”: over maatschappelijk contract. Rousseau wordt als bedenker van de democratie beschouwd. Je kan wel zeggen: Rousseau was de bedenker van de constitutionele monarchie. Koningsschap op basis van grondwet.

Voltaire
Voltaire wilde de Franse kerk wakker schudden, maar niet breken: hij wilde verdraagzaamheid. De kerk trad daar streng tegen op, waarna de inquisitie volgde. Voltaire vluchtte naar het hof van Pruisen, naar Frederik de Grote. Daar kon hij rustig zijn boeken schrijven, hij kreeg dara zelfs een warm onthaal. Voltaire had, vooral in het begin, veel vertrouwen in de toekomst: vooruitgangsoptimisme. Deze 18e eeuwse stroming was het gevolg van de vele uitvindingen die in deze eeuw gedaan werden.
Later kreeg Voltaire minder vertrouwen in de toekomst: Hij was in 1760/61 in Portugal, Lissabon ten tijde van de grote aardbeving. Hij zag dat de natuur sterker was dan dat wij hem kunnen beheersen. Dat maakte ‘m somber.

Jean Delannoy (1908-2008)
Delannoy is in de jaren dertig in het filmvak begonnen als cutter. Later werd hij een gevierd filmer die in de jaren veertig en vijftig zijn grootste successen boekte en hoofdprijzen won op de filmfestivals van Cannes, Venetië en Berlijn.
Zijn bekendste films zijn L’éternel retour (1943), naar een scenario van schrijver en beeldend kunstenaar Jean Cocteau, La symphonie pastorale (1946), naar een roman van André Gide, Les jeux sont faits, (1947) naar de roman van Jean Paul Sartre en Dieu a besoin des hommes (1950) naar een roman van Henri Queffelec.
Hij maakte kostuumdrama’s als De klokkenluider van de Notre Dame (1956, met Anthony Quinn en Gina Lollobrigida) en policiers als Maigret tend un piège (1958, met Jean Gabin).
Delannoy bleef tot 1995 als regisseur werken. In dat jaar rondde hij Marie de Nazareth af, een film die buiten Frankrijk alleen in Polen de bioscoop haalde. De Franse regisseur Jean Delannoy overleed op woensdag 18 juni 2008 op honderdjarige leeftijd in zijn woning in Guainville, zo’n veertig kilometer ten westen van Parijs.

Yves Saint Laurent (1936-2008)
Yves Saint Laurent zette Haute Couture op de kaart. Samen met Coco Chanel en zijn mentor Christian Dior maakte hij van Parijs de modehoofdstad van de wereld.
Yves Saint Laurent werd in 1936 geboren in Oran, in de voormalige Franse kolonie Algerije. Als kind werd hij al beïnvloed door zijn moeder haar passie voor mode. In 1953 won Saint Laurent met een cocktailjurk de eerste prijs van het Internationale Wol Secretariaat (IWS). Een jaar later vloog hij naar Parijs en werd assistent van Christian Dior.
Toen Dior drie jaar later stierf, volgde Saint Laurent zijn leermeester op. Al na zijn eerste collectie werd YSL door zijn straatmode geprezen als wonderkind van de Parijse modescène.
In 1962 opende Saint Laurent, samen met zijn partner, een eigen modehuis. De samenwerking tussen de creatieve modeontwerper en de gepassioneerde kunstliefhebber en financieel genie was geniaal. Zijn confectielabel Rive Gauche was hiervan een gevolg. In 1971 kwam zijn eerste parfum op de markt.
De modegoeroe heeft tijdens zijn leven ruim vierduizend stukken ontworpen. Zijn inspiratie haalde hij bij de moderne schilders. Als eerbetoon verwerkte hij de geometrische vlakken van Mondriaan, de popart, het kubisme van Picasso en de fel contrasterende kleuren van Matisse in zijn kledij.
De vroegere president François Mitterand noemde hem ooit de ambassadeur van de Franse cultuur en benoemde hem in 1985 tot ridder van het Erelegioen.
Zijn afscheid van de modewereld vierde de succesvolle ontwerper tijdens zijn laatste defilé in het Centre Pompidou in Parijs (2002). Daar bracht hij zijn vier decennia lange modegeschiedenis samen op de catwalk. Zijn confectielabel Rive Gauche werd in 1999 aan Gucci verkocht. Zijn merk “YSL” behoort nu tot het Franse luxeconcern PPR.
Yves Saint Laurent is zondagavond 1 juni 2008 op 71-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van kanker.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *