2 november Allerzielen Allerzielen “le Jour des Morts”. Voor een verklaring verwijs ik u naar Allerheiligen, het feest dat in Frankrijk vermengd is geraakt. 11 nov. Wapenstilstand (1918) De Wapenstilstand “Anniversaire de l’Armistice de 1918” is een vrije dag in Frankrijk waarbij herdacht wordt de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog. OP deze dag worden korte plechtigheden gehouden nabij de vele oorlogsmonumenten die in elke Franse stad en dorp zijn te vinden. 18 november Beaujolais primeur Op 18 november viert men de aankomst van de Beaujolais primeur (of nouveau). Deze dag staat in het teken van de promotie van de Franse wijn. 5 of 6 december Saint-Nicolas In het noorden en oosten van Frankrijk komt de bij ons zo bekende Sinterklaas langs met cadeautjes voor de lieve kindertjes. Père Fouettard, de witte zwarte Piet, bezoekt ondertussen de ongehoorzame Franse jongens en meisjes. 8 dec. Onbevlekte Ontvangenis Onbevlekte Ontvangenis “Immaculée Conception” is een nationale feestdag in Frankrijk waarbij de bijzondere status van Maria herdacht wordt. Volgens het Rooms Katholieke geloof kwam Maria ter wereld zonder door de erfzonde te zijn belast. Dit wordt op 8 december met een Hoogmis gevierd. 25 dec Kerstfeest Kerstfeest “La Noël” is in Frankrijk een nationale feestdag, iedereen heeft vrij. In Frankrijk is kerst vaak beperkt tot een uitgebreid diner (repas) na de mis op de 24e met als vaste ingrediënten foie gras en oesters. Zo’n (familie)bijeenkomst, noemen de Fransen de Réveillon. Op Eerste Kerstdag is er vaak weer een uitgebreid diner. Favoriet nagerecht is le bûche, taart in de vorm van een boomstam. In Frankrijk was het Hélène de Mecklenbourg, echtgenote van de Duc dOrléans en van Duitse origine, die in 1837 in de Tuilerieën voor het eerst een kerstboom versierde. Sinds die tijd wordt, net als bij ons, in huis een kerstboom geplaatst met kerst. Tweede Kerstdag wordt niet gevierd in Frankrijk. 31 december oudejaarsdag Op oudejaarsavond wordt in Frankrijk nagenoeg geen vuurwerk afgestoken. Op de avond (Saint-Sylvestre) zoekt men elkaar op bij een uitgebreide maaltijd. Om twaalf uur wordt een gelukkig Nieuwjaar “une bonne année” toegewenst met veel zoenen, toetertjes, confetti en feestmutsen. Ook wordt er veel gedanst.
Geliefde versnapering op deze avond zijn oesters. De supermarkten liggen in de laatste weken van het jaar vol met deze schaaldieren. Verjaardagen
Verjaardagen worden over het algemeen in Frankrijk minder uitgebreid gevierd dan in Nederland. Wat wel gebruikelijk is is dat de jarige naaste familie en goede vrienden op een etentje trakteert.