Napoleon Bonaparte

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Op 15 augustus, de verjaardag van Napoleon, bereikte het leger van Napoleon de Russische stad Dnjepr. Maar doordat de Russen zich steeds terugtrokken werd het leger van Napoleon steeds dieper Rusland in gelokt, het voedselgebrek was enorm.

Toen ze Moskou bereikten was al meer dan de helft van het leger van Napoleon omgekomen. De Russen vernielden en verbranden ook hun eigen hoofdstad om zo Napoleon te bestrijden. De Russen wilden geen vredesverdrag, en door te kort aan voedsel kon Napoleon niets anders doen dan zich terugtrekken.

De terugtocht uit Rusland op 18 oktober 1812 was verschrikkelijk. De voedsel tekorten waren zo erg dat de soldaten zelfs katten en paarden opaten. Ze moesten alles doen om in leven te blijven.

Het leger van Napoleon werd ook steeds aangevallen, en toen het leger van Napoleon op 18 december de Russische grens bereikt waren er nog maar ongeveer 18.000 soldaten in leven.

Napoleon wist dat de tocht naar Rusland een enorme blunder was, maar gaf de strenge winter de schuld. De mensen begonnen te twijfelen en begonnen hun vertrouwen in Napoleon te verliezen.

Napoleon keerde terug naar Frankrijk om een nieuw leger te vormen, want zijn tegenstanders zagen dat Napoleon nu erg kwetsbaar was en probeerden Napoleon tot val te brengen. Napoleon wist nog een leger van ongeveer 300.000 bij elkaar te krijgen om zich te verdedigen. Napoleon hield nog lang stand maar op 31 maart 1814 werd Parijs veroverd. Napoleon werd op 6 april 1814 gedwongen afstand te doen van de troon, en werd verbannen naar Elba, een eiland in de Middelandse zee vlakbij de kust van Italie.

Tien maanden na de verbanning naar Elba ontsnapte Napoleon en ging terug naar Parijs. Napoleon kreeg de steun van het volk omdat die niet tevreden waren met zijn opvolger: Lodewijk de 18e. Lodewijk gaf nog opdracht om Napoleon te arresteren, maar het volk en het leger nam het op voor Napoleon, en Lodewijk vluchtte.

Nadat Napoleon de macht weer had overgenomen ging hij een leger maken om gebieden weer te heroveren. Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Engeland maakten zich klaar voor een nieuwe oorlog.

Napoleon wilde met zijn leger Engeland verslaan. De Fransen en de Engelsen troffen elkaar vlak bij Waterloo. Er werd meerdere keren door Napoleon aangevallen, maar de Engelsen hielden stand en toen de Pruisen zich bij de Engelsen aansloten verloor Napoleon op 18 juni 1815 de slag om Waterloo.

Doordat het leger van Napoleon nog dapper door bleef vechten kon Napoleon ontsnappen. Hij vluchtte naar de havenstad Rochefort en wilde daarvandaan naar Amerika. Doordat de haven door de Engelsen geblokkeerd werden, restte Napoleon niets anders dan zich over te geven. Op 22 juni 1815 moest Napoleon voor de tweede keer afstand doen van de troon en dit keer voorgoed.

De Engelsen verbanden hem naar het eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan, waar Napoleon zijn laatste jaren doorbracht met tuinieren en het schrijven van zijn herinneringen.

Op 5 mei 1821 stierf Napoleon Bonaparte op Sint Helena; hij was toen 51 jaar oud.

De theorie dat Napoleon was vergiftigd door zijn Engelse bewaarders, om er zeker van te zijn dat hij nooit meer aan de macht kon komen, won aan kracht toen uit verschillende studies bleek dat Napoleons stoffelijk overschot veel arsenicum bevatte.

Uit Italiaanse onderzoek in 2008 op haarmonsters uit verschillende levensfasen van Napoleon, blijkt dat de Franse generaal niet alleen veel arsenicum in zijn haar had toen hij stierf, maar dat hij als jongen al zwaar besmet was.

Het arsenicum- niveau in het menselijk lichaam lag in 1800 maar liefst honderd keer hoger dan nu, constateerden de Italianen, nadat zij ook het haar van Napoleons tijdgenoten hadden onderzocht. Het gif werd destijds veel gebruikt in lijm en verf. De generaal kreeg zijn leven lang kleine doses arsenicum binnen. Hij stierf in 1821 niet door gif, maar aan maagkanker.
 

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *