Autun

Plaatsen> Autun

Autun ligt in het departement Saône-et-Loire, regio Bourgondië.

Autun is één van de oudste steden van Bourgondië. In 15 v. Chr. stichtte keizer Augustus de naar hem vernoemde nederzetting Augustodunum, die de plaats innam van Bibracte (op Mont Beuvray), het centrum van de Aeduers. Autun – met op zijn hoogtepunt 100.000 inwoners – verwierf al snel door alle pracht en praal de bijnaam ‘soror et aemula Romae’ (zuster en rivale van Rome).

De nederzetting was door haar allure, maar ook door de ligging aan de Via Agrippina (van Lyon naar Boulogne-sur-Mer), na Lugdunum (Lyon) de tweede stad van de Romeinse provincie Gallia. Autun werd in die periode omwald en versterkt met vier stadspoorten en 54 halfronde torens, terwijl voor het culturele element een theater en een amfitheater verrezen. Hoewel niet alle Gallo-Romeinse monumenten de tand des tijds hebben doorstaan, is het Autun uit die tijd nog zichtbaar, ook in het als een dambord neergelegde stratenplan.

Na de derde eeuw raakte de nederzetting door oorlogen en verwoestingen door Romeinse tegenkeizers, Vandalen, Franken en Saracenen in verval. Pas in het derde kwart van de 11e eeuw bloeide de stad weer op, doordat de relieken van St. Lazare van Marseille naar Autun werden overgebracht. Om de relieken van de heilige Lazarus een waardig onderkomen te verschaffen, werd in 1120 in opdracht van bisschop Étienne de Bagé begonnen met de bouw van van binnen puur romaanse, maar van buiten eerder laatgotische basiliek, die is uitgevoerd in graniet, de steensoort van de Morvan. In 1130 volgde de wijding door paus Innocentius II en aan het eind van de 12e eeuw werden de beenderen van Lazarus bijgezet in een speciaal hiervoor ontworpen mausoleum.

Het opvallendste gebouw in de stad is de kathedraal Saint-Lazare, waarvan de bouw begon in de 12e eeuw. Het timpaan van het hoofdportaal wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Romaanse beeldhouwkunst. Het stelt het Laatste Oordeel voor. De beeldhouwer, Gislebertus, heeft zijn naam aangebracht onder de voeten van Christus.

Uit de Romeinse periode bleven enkele stadspoorten en een amfitheater bewaard. Ook is er net buiten de stad een ruïne van een Romeinse tempel (Temple de Janus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *