Poitiers

Plaatsen > Poitiers

Poitiers, de oude hoofdstad van de Poitou, ligt op een heuvel, ingeklemd tussen de rivieren de Clain en de Boivre.

De stad heeft een groot historisch verleden en heeft een prachtig bouwkundig erfgoed. In de veertiende eeuw bestuurde Jean de Berry de stad (van de ‘Très riches heures’, verlucht door de gebroeders Van Limburg). Hij liet een belfort bouwen met een klok, die het vijfde openbare uurwerk was van Frankrijk.

In 1364, tijdens de Honderdjarige Oorlog, leden de Fransen in de omgeving van Poitiers een zware nederlaag tegen de Engelsen.

Toen de Engelsen in 1418 Parijs innamen vluchtte kroonprins Karel eerst naar Bourges, dan naar Poitiers. De stad bloeide op; er werden molens gebouwd, en er werd een universiteit gesticht.

De vroegmiddeleeuwse monumenten en oude kerken maken het pitoreske Poitiers tot een interessante stad voor de hedendaagse toerist.

De Romaanse Notre-Dame-la-Grande kerk op de Place Charles de Gaulle in het centrum van Poitiers is, ondanks haar naam, een vrij kleine kerk (57m x 13m). Exacte data zijn niet bekend, maar het meeste van de kerk dateert uit de 11e eeuw. Alleen een klein gedeelte van de noordelijke muur is ouder. De kerk is gebouwd op de resten van een Karolingische basiliek, die op haar beurt weer op de fundamenten van een Gallo-Romeinse tempel moet hebben gestaan. In het begin van de 12e en 13e eeuw is de Notre-Dame-la-Grande aan het westen uitgebreid met twee erkers en de mooie voorgevel met de vele beeldhouwwerken. De taferelen laten zich als een plaatjesboek lezen voor de pelgrims die vaak analfabeet waren. Tegen 1521 is de kerk nogmaals uitgebreid met een nieuwe kapel aan het noordoosten van het koorgewelf. Ook gedurende de 15e en 16e eeuw zijn er geregeld nieuwe kapellen toegevoegd.

Toen de kerk in 1562 werd geplunderd door Protestanten werden de meeste standbeelden die de voorgevel sierden onthoofd. Pas in de jaren 1845 tot 1850 heeft de Notre-Dame-la-Grande een eerste restauratie ondergaan. De tweede en belangrijkste restauratie, die plaats vond tussen 1992 en 1995, heeft de schoonheid van de voorgevel weer helemaal tevoorschijn gehaald. Tijdens de restauratie werden pigmenten teruggevonden die erop wezen dat de voorgevel in de middeleeuwen beschilderd is geweest. Sindsdien is de voorgevel in de zomer aan de hand van de modernste technieken spectaculair verlicht in de kleuren zoals men dat in de Middeleeuwen dagelijks zag.

De binnenkant van de kerk is versierd met mooie gebeeldhouwde taferelen en kleurige pilaren en wanden. In de kerk staan enkele hoogwaardige liturgische meubelstukken uit de 16e en 17e eeuw. In 1852 heeft men schitterende fresco’s uit de 12e eeuw ontdekt op het koorgewelf.

De eerste steen van de Saint-Jean-de-Montierneuf kerk werd in 1077 gelegd. De kerk werd gebouwd op last van Guy Geoffroy Guillaume VII van Aquitanië, die zo hoopte vergiffenis te vinden voor zijn zonden. Hij plaatste de kerk onder gezag van de Bourgondische abdij van Cluny en vormde in 1082 met 18 monniken de eerste gemeenschap. De Saint-Jean-de-Montierneuf kerk is in 1096 ingewijd door Paus Urbain II. Als een van de vele kerken van Cluny, heeft zij dienst gedaan als aalmoezeniershuis voor de Compostela-pelgrims.

De Saint-Jean-de-Montierneuf (81×52 meter) heeft een mooie evenwichtige architectuur. De kerk is voor het laatst in de 17e eeuw ingrijpend verbouwd doordat deze beschadigd was door Protestanten tijdens de religieuze oorlog van 1562 tot 1598. Van binnen doet de kerk erg ruim aan door de breedte van het schip, de grote ramen en ruimopgezette kapellen. Het gebrandschilderde raam in het koorgewelf is gemaakt door de gebroeders Guérithault in 1872. Het toont verschillende belangrijke momenten uit het leven van Jesus. Het orgel, gebouwd in 1865-1866 door Merklin and Scütze, werd geregistreerd als Nationaal Monument in 1984.

Het 19e eeuwse monumentale stadhuis ligt aan de Place du Maréchal Leclerc. De voorzijde van het gebouw, uit 1875, is gebouwd in de 17e eeuwse stijl terwijl de beeldhouwwerken geïnspireerd zijn door de Renaissance (16e eeuw). Binnen in de hal staat een grootse trap en een gebrandschilderd raam met een afbeelding van Eleanor van Aquitaine.

Op zo’n 20 minuten rijden van Poitiers heeft een liefhebber midden in het departement Vienne in Brion zijn eigen Noordpool gecreëerd. Daar kunt u ervaren hoe het is om een slee met honden te besturen. Gelijktijdig maakt u kennis met het dagelijks leven op de Noordpool.

Vlakbij Poitiers ligt het park van de bewegende beelden Futuroscope. In dit park vindt u 21 spectaculaire attracties, een enorme speeltuin voor kinderen. Een attractie is de ‘Race for Atlantis’. Tijdens deze exclusieve Imax 3D show maakt U door middel van uiterst geavanceerde filmtechnieken (gecomputeriseerde 3D beelden, een persoonlijk geluidssysteem en simulatorstoelen) kennis met de mythe van Atlantis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *