Eetgewoonten

Thema’s > Eetgewoonten

De Fransen staan bekend om hun liefde voor lekker eten en hun kookkunst maar zeker ook om de ambiance die rond een goede Franse maaltijd gecreëerd wordt. Ze haasten zich niet bij de maaltijd. De Franse restaurants horen tot de beste van de wereld.

De Fransen eten vaak 4 keer per dag.

Het begint bij het ontbijt (le petit déjeuner), waar graag croissants, stokbrood met jam gegeten wordt en koffie gedronken wordt. Fransen op het platteland die al vroeg gaan werken nemen slechts een kop koffie met brood. Zij onderbreken hun werk rond 8 uur voor het echte ontbijt. In de stad zullen de Fransen vaak met een kop koffie en brood het huis verlaten. De croissant met koffie wordt onderweg genuttigd.

Het middagmaal en het avondmaal zijn gewoonlijk nogal uitgebreid en ze nemen er de tijd voor. Zowel ‘s middags als ‘s avonds eten de Fransen warm.

Rond vier uur wordt er ook vaak nog taart gegeten en wat gedronken, omdat het avondeten pas rond 8 uur is.

Het avondeten is in de stad de hoofdmaaltijd. Op het platteland is de hoofdmaaltijd vaak het middageten. De hoofdmaaltijd begint meestal met een voorgerecht van rauwkost of koud vlees, zoals ham of paté. Het hoofdgerecht is vlees of vis met groenten. Aardappelen en frites vinden de Fransen ook groenten! Als nagerecht eten de Fransen meestal enkele stukjes kaas.

Volwassenen drinken altijd wijn bij het eten, soms met water verdund. Kinderen drinken bij het eten meestal bronwater met limonadesiroop.

Bekende franse gerechten zijn:

  • boeuf bourguignon (vleesgerecht)
  • salade niçoise (salade met tonijn)
  • paté (vlees op brood)
  • quiche loraine (hartige taart)
  • escargots (wijngaardslakken)
  • kikkerbilletjes

Bekende franse drankjes zijn:

  • Pernod, Ricard
  • Champagne, Bourgogne, Muscadet
  • bier
  • cider (wijn gemaakt van appels)
  • likeur (kirsch)
  • mineraalwater (perrier, vitel)
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *