Telefoneren

Op deze pagina vindt u alle informatie over bellen in, vanuit en naar Frankrijk met GSM, vaste telefoon of vanuit de telefooncel.

Landnummer
De landcode waaronder Nederland vanuit Frankrijk bereikbaar is, is 00 31. De landcode waaronder België vanuit Frankrijk bereikbaar is, is 00 32. Bellen vanuit Frankrijk naar Nederland of België gaat als volgt: Kies 0031 voor Nederland of 0032 voor België, dan het netnummer zonder de eerste nul, gevolgd door het abonneenummer.

Bellen naar Frankrijk vanuit Nederland of België gaat als volgt: Kies 0033 voor Frankrijk, dan het netnummer zonder de eerste nul, en dan het abonneenummer.

Oorspronkelijk kende Frankrijk de volgende regioindeling, en kon aan het telefoonnummer dus worden afgeleid waar vandaan een telefoonnummer kwam:

Zone codes Frankrijk

  • Parijs en regio Parijs 1
  • Noordwesten Frankrijk 2
  • Noordoosten Frankrijk 3
  • Zuidoosten Frankrijk + Corsica 4
  • Zuidwesten Frankrijk 5

Mede door de moderne telefonie met nummerbehoud is niet langer met zekerheid vast te stellen waar een nummer vandaan komt. Indien men binnen Frankrijk verhuisd kan men het nummer tegenwoordig meenemen. Nummers beginnend met 06 en 07 zijn voor mobiele telefoons. Nummers die beginnen met 08 en 09 zijn voor gratis nummers en voor nummers met een toeslag.

Telefooncellen
Telefoneren vanuit telefooncellen is nog altijd het meest voordelig. De meeste telefooncellen kunt u alleen maar gebruiken met telefoonkaarten. Telefoonkaarten zijn te koop bij postkantoren, sigarenwinkels en de Parijse metrostations.

Mobiele telefonie
In Frankrijk zijn drie Franse mobiele operators actief die gezamenlijk voor een goed bereik zorgen: Bouygues, Orange en SFR. Daarnaast zijn er enkele operators die ruimte huren bij de drie grote providers zoals Auchan, Leclerc, NRJ Mobile en Virgin. Kijk op de website http://www.vakantiebellen.com/ voor de kosten welke u betaald met uw Nederlandse provider in Frankrijk. Lees ook het stukje over Automatische of manuele Roaming om de kosten in de gaten te houden.

Automatische of manuele Roaming
U hoeft niets te doen om te genieten van de internationale dekking van uw Nederlandse of Belgische provider. Als uw toestel en uw abonnement het toelaat, selecteert het zelf een netwerk (automatische roaming). Uw toestel kiest dan automatisch het netwerk dat het sterkste signaal uitzendt, daar waar u zich bevindt. Zodra de naam van een aanbieder in uw display verschijnt, kunt u bellen en gebeld worden.
Een andere mogelijkheid is manuele roaming. U selecteert zelf het netwerk. U sluit erop aan door op uw GSM-scherm de lijst van alle operators of codes van deze operators te doorlopen en er één te selecteren.

Als u op de prijs let adviseren wij u manuele roaming te gebruiken in Frankrijk. Voor gebruikersgemak kiest u voor automatische roaming. Er bestaan namelijk grote prijsverschillen bij mobiel bellen in of vanuit Frankrijk op basis van een Nederlands abonnement. De Nederlandse telecomaanbieders hanteren voor bellen vanuit Frankrijk naar Nederland prijzen die sterk variëren. De prijzen zijn ook sterk aan verandering onderhevig. Voor de laatste tarieven verwijzen we u naar de internetsite van uw provider.

Ook op uw mobiele nummer gebeld worden in Frankrijk kent variërende prijzen. Afhankelijk van provider en abonnement kun je veelal zelf kiezen uit een (soms beperkt) aantal roamingpartners. Kortom zoek van te voren even uit wie het voordeligste is! Uiteraard geldt naast de prijs en het gemak de dekking van een provider als selectiecriterium. Hoewel Frankrijk goed gedekt is hebben de providers nog enkele witte vlekken, vooral buiten de toeristische Plaatsen. Voor de huidige dekking verwijzen we u naar de sites van de Franse providers

Voor een uitgebreid en actueel overzicht van tarieven kunt u terecht op de site van uw mobiele provider, daar staat onder roamingpartners of ‘bellen in het buitenland’ vaak een handig overzicht!

Mobiel telefoneren met abonnement of Nederlandse pre-pay kaarten (GSM)
Indien U een prepaid telefoon meeneemt, zorg er dan voor, dat u er voldoende beltegoed op heeft staan. In het Frankrijk is deze moeilijk bij te vullen. Ongeacht of u zelf belt of gebeld wordt, de gesprekskosten vanaf de Nederlandse grens tot uw telefoon zijn altijd voor uw rekening. Kijk vooral bij uw provider hoe het bijvullen in het buitenland werkt; dit is per provider verschillend.

Franse pre-pay sim-kaarten
U kunt zonder problemen met uw mobiel in Frankrijk bellen. Echter het is onder bepaalde omstandigheden wellicht goedkoper om met een Franse prepaid telefoonkaart te bellen. Als uw mobiel geen simlock heeft, kunt u een Franse prepaid kaart in uw eigen mobiel gebruiken.

Door in Frankrijk een prepaid simkaart te kopen krijgt u de beschikking  over een Frans telefoonnummer. U kunt dan bellen en gebeld worden binnen Frankrijk tegen nationale tarieven. De kaarten om je Franse prepaid op te waarderen kun je bij bijna elk tankstation krijgen, en verder bij elke GSM winkel.
Een ander voordeel is dat als u gebeld wordt vanuit Nederland of België de internationale telefoonkosten door de beller worden betaald.

Houd er wel rekening mee dat het aanschaffen van een Franse simkaart anders in zijn werk gaat dan het aanschaffen van een Nederlandse sim-kaart. In Frankrijk kost een losse sim-kaart zo’n 45 euro, inclusief 5 euro beltegoed. Het verkregen beltegoed is 10 dagen geldig, daarna heb je nog 3 maanden de tijd om op te waarderen voordat de geldigheid van het nummer op de sim komt te vervallen. Een pre-pay telefoon met sim-kaart inbegrepen kan in Frankrijk uitsluitend aangeschaft worden zolang je over een Frans identiteitsbewijs of paspoort beschikt en in Frankrijk woont en post ontvangt (dit controleren ze in de winkel).
Ook het opwaarderen werkt in Frankrijk heel anders dan in Nederland. 10 euro dien je binnen 15 dagen op te maken, 20 euro binnen 2 maanden, 30 euro binnen 3 maanden, etc.

Pagina met bijdragen van: Esther de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *