Wijn proeven

Frankrijk en wijn worden vaak in één adem genoemd. Om ook zelf een mooie Franse wijn op haar kwaliteit te kunnen schatten op deze pagina een korte introductie in het proeven van wijn.

Schenk de wijn in een mooi groot glas, niet meer dan een kwart vol. U zult al bij stap 2 merken waarom.

Stap 1: Kijk naar de wijn
De eerste stap bij het wijnproeven is: kijken. Wijn hoort helder te zijn. Het enige wat er eventueel in mag zweven zijn piepkleine deeltjes afkomstig van het depot onderin de fles. Til daarom het glas op en kijk naar de kleur van de rand van de wijn. Deze zegt iets over de leeftijd van de wijn en soms ook over de kwaliteit.

Stap 2: Kijk naar de wijn en het glas.
Vervolgens pak je het glas bij de steel en draai je kleine cirkeltjes. Door het walsen kan de wijn aan het glas blijven hangen en ’tranen trekken’ of ‘kerkramen’ vormen. Als deze goed zichtbaar zijn duidt dat op veel alcohol en/of suiker.

Stap 3: Ruik de wijn.
Door het walsen komen ook aroma’s (Geuren) vrij. Steek je neus diep in het glas. Neem een eerste snelle snuif. Ruikt hij aangenaam, zuiver of zit er een vreemd luchtje aan? De eerste indruk zegt meestal veel over de wijn.

Stap 4: Proef de wijn.
Nu ben je eindelijk aangekomen bij het proeven. Neem een grote slok. Laat de wijn rustig door de mond rollen en zorg dat de wijn met alle delen van de tong in aanraking komt. Probeer tegelijkertijd een beetje lucht naar binnen te zuigen. Er komen dan nog meer aroma’s vrij. Omschrijf het gevoel dat je bij de wijn krijgt.

Stap 5
Slikken of spugen? Slik de wijn bewust door en ga na hoelang de smaak in de mond blijft hangen. Eenvoudige wijnen zijn na het doorslikken zo weg. De betere wijnen hebben een langere afdronk. Voor het beoordelen is het niet persé nodig de wijn door te slikken.

Welke wijn drink je bij het eten?
Je kunt behoorlijk de mist in gaan bij het combineren van wijn met eten. Bepaalde smaken in eten en wijn botsen. Dit heeft vooral te maken met de chemie in je mond.
Als u een wijn wilt selecteren moet u zich direct afvragen wat u voor doel wilt nastreven. Een heerlijke wijn die begeleid wordt met een licht gerecht? In dat geval is het niet zo erg als het gerecht wordt overweldigd door een zware wijn. Indien het wat subtieler moet; zult u geen zware wijn moeten combineren met een subtiel gerecht. Maar ook een zwaar gerecht met een lichte wijn is niet altijd de bedoeling. Kortom: Ga af op uw eigen voorkeur en laat u door niemand wat wijsmaken, maar….
De hoofdregel is: rode wijn bij vlees en een witte wijn bij vis. Afhankelijk van de bereiding van vlees of vis kun je eens spelen met fruitig rood bij vis en stevig wit bij (licht) vlees.
Lees ook de vaak nuttige informatie op het rugetiket en eventuele aanwijzingen in de winkel, een wijnboek, of wijn-website. Uw drankenspeciaalzaak zal u graag adviseren. Maar ook hier geldt: Smaken verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *