Albi

Albi is een kunststad met een kathedraal, een oud centrum en de Toutouse-Lautrec. Het hooggelegen Albi ligt in het departement Tarn in de regio Midi-Pyreneën. Geografisch gezien ligt Albi op de grens van het Centraal Massief en de vlakte van de rivier de Tarn.

Albi staat, door het gebruik van rode stenen bij de huizenbouw, bekend als “de rode stad”.

De Saint-Salvi kerk met klooster is het oudste monument van de stad. De bouw ervan begon voor de kruistochten tegen de katharen, in Romaanse stijl, en werd nadien voltooid in gotische stijl.

In de elfde en twaalfde eeuw werd er veel gevochten door de adellijke krijgsheren die in en rond de stad de heerschappij over de streek uitvochten.

De imposante kathedraal en het ernaast gelegen Palais de la Berbie zijn indrukwekkende gebouwen. De machtige bisschop Bernard de Castanet liet eerst vanaf 1260 het paleis bouwen. Twintig jaar later gaf hij het startsein voor de bouw van de kathedraal. Beide zijn gebouwd om het machtsvertoon van de bisschoppen te onderstrepen. Na de godsdienst oorlogen hadden de niet-katholieke Catharen het definitief afgelegd tegen de pauselijke legers. Daarom ligt er in Albi een kathedraal met een dubbele functie: kasteel én kerk, zodat niemand het ooit nog in zijn hoofd zou halen de macht van de paus in twijfel te trekken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *