Alsace

Plaatsen > Alsace

De regio Alsace (Nederlands: Elzas) ligt in het noorden van Frankrijk. Door de noordelijke ligging is de Alsace populair bij Nederlanders omdat het relatief dichtbij is. De Alsace bestaat uit 2 departementen, Bas-Rhin en Haute-Rhin.

De regio Alsace is een gebied dat bekend staat wegens zijn met geraniums gevulde dorpen, het middeleeuws erfgoed van Straatsburg, de heerlijke schotels “van choucroute garni” en zijn droge witte wijnen. De regio Alsace ligt tussen de machtige Rijn en de bergen van de Vogezen, de schilderachtige Elzas is Frans en maar ook Duits in zijn sociale politieke houdingen, in zijn smaken en eetlust.

Uit 58 voor Christus dateren de eerste Romeinse bronnen over de regio. In de 5de eeuw trekken de Alemannen de Elzas binnen; waar ze al snel worden verjaagd door de Merovingiërs die de regio reorganiseren met de hulp van de Kerk.

In de jaren 625-630 verschijnt de naam Elzas, een hertogdom dat ontbonden wordt rond 740-750. De scheiding in twee delen komt overeen met de huidige twee departementen: Bas-Rhin en Haute-Rhin.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *