Andorra

Plaatsen > Vorstendom Andorra

Hoewel Andora niet bij Frankrijk hoort beschrijven we het toch op FrankrijkalsVakantieland.nl omdat veel vakantiegangers hun vakantie in Frankrijk combineren met een uitstapje naar Andorra.

De vrijstaat Andorra ligt in de Oostelijke Pyreneeën in twee hooggelegen dalen van de Valira en is met haar 462 km2 de kleinste staat in Europa. Andorra ligt op een hoogte van 939 meter tot 2407 meter en heeft 25.000 inwoners.

Andorra heeft haar zelfstandigheid tussen haar Spaanse en Franse buren al duizend jaar bewaard en staat sinds 1278 onder de gemeenschappelijke bescherming van beide landen; De president van Frankrijk en de bisschop van Seo de Urgel (Spanje) delen de soevereiniteit. De Franse president vervult deze rol als de erfgenaam van de graven van Foix, een van de partijen die in 1278 Andorra in bescherming namen.

Er zijn zes gemeenten of parochies in Andorra. De volksvertegenwoordiging, de Algemene Raad van de Dalen, telt 24 leden. Deze raad benoemt de syndicus welke belast is met de uitvoerende macht. Door de geïsoleerde ligging bestaan er nog steeds patriarchale zeden en gewoonten, die echter door het toenemende toeristenverkeer langzaam verdwijnen. Het vrouwenkiesrecht werd in 1970 in Andorra ingevoerd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *