Beaune

Plaatsen > Beaune

Beaune is een klein stadje, 33.000 inwoners (1999), in het oosten van Frankrijk, in het departement Cote-d`Or. Beaune  is een belangrijk toeristisch centrum in het hart van Bourgondië.

Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt.
In 1443 begon voor Frankrijk het moeizame herstel van de honderdjarige oorlog tegen Engeland. De armoede in Bourgondië was onmeetbaar geworden. Om zijn volk bij te staan besloot Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, in Beaune een gasthuis (Hospices) op te richten dat gratis zorg verleende aan zieken, behoeftigen en ouderen uit de streek. In zijn verlangen om dichter bij de Almachtige te komen en met de goedkeuring van Paus Eugène VI, heeft hij het gebouw Hôtel Dieu genoemd. Hôtel-Dieu is in gebruik genomen op 4 Augustus 1443. U kunt de bouwgeschiedenis in de bouwdetails nog altijd zien. Aan de buitenkant is hôtel-Dieu onmiskenbaar somber van opzet. Mooi meegenomen was dat het complex minder aantrekkelijk werd voor dieven die halverwege de 15e eeuw het platteland nog altijd onveilig maakten. Maar zodra U binnekomt valt direct het kleurrijke tegeldak op welke verwijst naar de rijkdom van de heersende klasse uit de 15e eeuw. Hôtel-Dieu is nu een museum. In het gebouw bevindt zich een veelluik van Rogier van der Weyden, dat het Laatste Oordeel voorstelt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *