Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape is een gemeente in het departement Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, arrondissement Avignon. Châteauneuf-du-Pape heeft slechts 2078 inwoners (1999). Châteauneuf-du-Pape is omringd door beboste hellingen.

Châteauneuf-du-Pape komt voor het eerst voor in de geschiedenis als vestigingsplaats van het buitenverblijf van de pausen van Avignon.

In opdracht van paus Johannes XXII van 1309 tot 1377 wordt het buitenverblijf tot een volwaardig kasteel verbouwd. Dit was juist op tijd. In de katholieke kerk vindt in 1378 een scheiding plaats. De periode 1378 –1417 noemt men het Westers schisma. Gedurende veertig jaar zijn er dan twee pausen. De concurrenten van de pausen van Rome (De zogenaamde tegenpausen) vestigen zich dan op dit kasteel in Châteauneuf-du-Pape. Van dit oorspronkelijke kasteel is nu weinig meer over; het werd vernield tijdens de Franse revolutie en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hooggelegen donjon van het kasteel biedt een formidabel panorama op de wijngaarden en de Rhône.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *