Duinkerken

Plaatsen > Duinkerken

Duinkerke of Duinkerken (Frans: Dunkerque) is een stad in Frankrijk, in de regio Noord-Nauw van Calais (Nord-Pas-de-Calais), aan de grens met België. De stad zelf telt ruim 70.000 inwoners.

De havenstad behoorde vroeger tot het graafschap Vlaanderen; tijdens de Tachtigjarige Oorlog opereerden vanuit de stad de Duinkerker Kapers; Duinkerken was berucht om zijn zeerovers, aan wie voor 1600 reeds menig Nederlands schip met zijn bemanning ten prooi was gevallen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de slag bij Nieuwpoort in 1600. Minder bekend is, dat het toen de bedoeling was om Duinkerken te veroveren en plat te branden. Dat ze zover niet kwamen, is een ander verhaal.

Sinds 1662 (in 1713 bevestigd in de Vrede van Utrecht) maakt Duinkerken deel uit van Frans-Vlaanderen.

Duinkerken was een strategische plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en is wereldwijd bekend vanwege de grote evacuatie van het Britse expeditieleger, genaamd Operatie Dynamo, die zich langs de stranden van Duinkerken in mei – juni 1940 voltrok. Deze vlucht zorgde voor een belangrijke recuperatie van een goed opgeleid officierenkorps, soldaten en oorlogsmaterieel. Dit heeft het Verenigd Koninkrijk geholpen bij zijn verder verzet tegen Nazi-Duitsland.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *