Jura

Plaatsen > Jura

Jura is een departement van Frankrijk, in de regio Franche-Comté. Het departement heeft een oppervlakte van 4999 km2, met 248.800 inwoners. Jura is een streek aan de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, precies ten zuiden van de Vogezen.

De hoofdplaats van Jura is Lons-le-Saunier. Het grootste deel van het departement strekt zich uit over het centrale deel van het Juragebergte.

Landschap: bossen en karstverschijnselen
Het Juragebergte is bovenal een gebied vol grote vlaktes, betoverend en oogverblindend, zo mooi. Het is de plek waar je kennis kunt maken met de lokale inwoners, waar de bergbewoners je hartelijk ontvangen tijdens je avonturen in het massief. Zij vertellen je het verhaal van deze authentieke en fascinerende bergen. Uiteindelijk is het een gebied waar iedere soort in de loop der jaren zijn sporen achterlaat. Grote delen (40 %) zijn bedekt met bossen waar de men aangenaam en afwisselend kan wandelen (Jura = romeins voor bos). Van west naar oost zijn de meest voorkomende bomen: eiken, beuken (500 – 800 m) en sparren (boven de 1.000 m).
Het Juragebied kent vreemde vormen: opvallende bergplooien, grotten, eigenaardige waterstromen en zoutformaties. Het is een karstgebergte: door de oplossing van het poreuze kalksteen ontstonden in de loop der tijd in de druipsteengrotten de wel bekende stalagtieten en stalagmieten.
Klimaat en bestaansmiddelen
Het klimaat is, vooral in de Franse Jura, vochtig en ’s winters ruw en koud. Er valt vrij veel regen behalve in het midden van de zomer. De zomers zijn niet uitgesproken warm terwijl in de Alpen de temperaturen juist hoog kunnen oplopen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *