Rijsel

Plaatsen > Rijsel

Rijsel of Lille is een stad in Frankrijk, hoofdstad van het departement Nord en de regio Nord-pas-de-Calais, met de Deule die er door stroomt.

De stad Lille is zeker een bezoek waard: in het oude centrum –met prachtige oude panden- kun je uitgebreid winkelen, maar je kunt ook de hypermoderne wijk ‘’Euralille’’ gaan bekijken. Lille was niet voor niets de ‘’Culturele Hoofdstad van Europa’’ in 2004!

Naast een administratief centrum is Rijsel ook een belangrijke industriestad : voedingsmiddelen-, papierwaren-, chemische, textiel – (wol, vlas, katoen) tabak – en metaalverwerkende industrie. Deze stad is een belangrijk verkeersknooppunt, en telt vele onderwijsinstellingen. Een museum dat een bezoekje waard is, is Palais des Beaux Arts.

De stad dankt zowel haar Nederlandse als haar Franse naam aan een vroeger eiland in de Deule (l’île, ter ijsel). Daar werd in de 11e eeuw een burcht gebouwd door Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, en zo ontstond er ook een handelscentrum, en bereikte zijn hoogtepunt tijdens de middeleeuwen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *