Economische ontwikkeling

Thema’s > Economische ontwikkeling

Frankrijk is in omvang van het BNP en voor wat betreft handelsvolume na de VS, Japan en Duitsland de vierde economie in de wereld. Frankrijk is na Duitsland dus de grootste economische macht in Europa en een belangrijke exportmarkt voor Nederland.

 

Tot de Tweede Wereldoorlog was landbouw de voornaamste economische activiteit in Frankrijk.

 

De Franse overheid heeft van oudsher een stevige greep op de economie en er zijn nog vele staatsbedrijven ondanks pogingen tot privatisering. 

 

Frankrijk was actief betrokken bij de integratie van Europa. In 1951 was het (samen met West-Duitsland, Italië en de Benelux-landen) de grondlegger van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de Europese Unie.
 

Bij het proces dat leidde tot de invoering van de Euro hebben opeenvolgende Franse regeringen een beslissende rol gespeeld.

 

Het belang van de landbouw is sinds de Tweede Wereldoorlog dus sterk afgenomen. Toch heeft Frankrijk nog steeds de grootste landbouwsector van de Europese Unie. Ongeveer de helft van de landbouwgrond wordt gebruikt om graan te verbouwen, maar dat levert relatief weinig op.

 

Andere gewassen als fruit, olijven en druiven voor de productie van wijn nemen veel minder plaats in, maar zorgen voor hoge verdiensten. Daarnaast heeft Frankrijk een belangrijke veeteeltsector. De Franse boeren leveren het meeste rundvlees, kalfsvlees en pluimvee van West-Europa.

 

Wie Frankrijk zegt, zegt wijn. Een lunch of diner zonder wijn is voor een Fransman bijna onvoorstelbaar. De productie is dus voor een groot deel bestemd voor de binnenlandse markt, maar er worden ook grote hoeveelheden wijn geëxporteerd.

 

Toch is Frankrijk niet ieder jaar de grootste wijnexporteur ter wereld, soms is dat Italië. De zeer uiteenlopende bodemsoorten en de relatief noordelijke ligging hebben Frankrijk gemaakt tot het toonaangevende wijnland. De laatste jaren voelt het wel de hete adem in de nek van “nieuwe” wijnlanden als Australië en Zuid-Afrika.

 

Frankrijk is graag onafhankelijk van andere landen. Daarom heeft het veel geïnvesteerd in de productie van energie, vooral kernenergie. Ruim driekwart van de elektriciteit die in Frankrijk wordt opgewekt komt van kerncentrales. Waterkrachtcentrales leveren zo’n twintig procent.

 

Jaarlijks worden in Frankrijk rond de twee miljoen auto’s geproduceerd, voornamelijk door Peugeot-Citroën (PSA) en Renault. Op de Franse wegen is duidelijk te zien dat de eigen auto-industrie bij Fransen de voorkeur geniet boven buitenlandse merken: de twee grootste producenten hebben meer dan zestig procent van de Franse automarkt in handen.

 

De dienstensector is de belangrijkste van de Franse economie en binnen deze sector neemt toerisme een vooraanstaande plaats in.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *