Feestdagen

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Feestdagen

Op officiële feestdagen zijn overheidsinstellingen, banken en winkels voor het merendeel gesloten.
De Fransen hechten steeds meer waarde aan een lang weekend. In combinatie met een doordeweekse feestdag nemen ze vaak de tussenliggende dag(en) op. Dit kan vrijwillig of soms verplicht gebeuren (het bedrijf of de instantie wordt dan geheel gesloten).

OFFICIËLE FEESTDAGEN IN FRANKRIJK

1 januari Nieuwjaarsdag Nieuwjaarsdag is een nationale vrije dag in Frankrijk. Het is ene gebruik dat er dan kleine cadeautjes en giften gegeven worden aan personeel en familie. Dit gebruik bestond al in de tijd van de Romeinen. Ook het sturen van nieuwjaarskaarten wordt vrij algemeen gedaan, vooral aan vrienden die men al een poosje niet heeft gezien.

4 januari  Driekoningen Driekoningen heet in het Frans l’Epiphanie. Het is gebruik dat men een ronde vergulde taart onder elkaar verdeeld. Volgens de traditie blijft één puntje van deze galette des rois over voor een onverwachte, arme gast. In de taart wordt een fève verstopt Oorspronkelijk was dit een tuinboon, tegenwoordig is dit meestal een klein aardewerk poppetje. Wie het stukje taart met de fève treft mag zich “Koning” (roi), of “Koningin” (reine) noemen en krijgt een kroontje opgezet. Het jaar daarna moet de uitverkorene de taart kopen.

31 januari  Maria-Lichtmis Deze dag staat in Frankrijk bekend als “pannenkoekendag’ (La Chandeleur). De traditie wil dat het omhoog gooien van de pannenkoek terwijl men iets van goud in de hand heeft geluk brengt. De dag heeft voor de boeren ook een symbolische betekenis. Zij gaan na de winter na Maria-Lichtmis weer aan het werk.

14 februari  Valentijnsdag Valentijsdag (fête de l’amour) is een fesstdag die uit het buitenland is overgewaaid. De dag wordt in Frankrijk steeds populairder. Valentijnsdag wordt in Frankrijk net zo gevioerd als bij ons gebruikelijk is: Verliefde stelletjes gaan uit eten en jonge meisjes ontvangen sieraden en bloemen van een, vaak onbekende, minnaar.

24 februari  Mardi gras Letterlijk vertaald betekend deze feestdag “Vette dinsdag”. Vette dinsdag valt op de dag voor Aswoensdag (mercredi des Cendres).

Aswoensdag is traditioneel de eerste dag van de vastenperiode die 40 dagen duurt (tot Pasen) en waarin volgens het gebruik geen vlees mocht worden gegeten. Traditioneel worden pannenkoeken, wafels of beignets de carnaval gegeten. In sommige Plaatsen is er carnaval met versierde wagen door de straten.  Ook worden in een aantal steden carnavalsfeesten en -optochten georganiseerd die meerdere dagen duren. Het bekendst is het carnaval van Nice en van Duinkerken, waar de inwoners bont verkleed en onder veel kabaal door de straten trekken. Het is geen traditie om, zoals in de Nederlandse Zuidelijke provincies, verkleed naar school te komen en daar carnaval te vieren.

7 maart  Fête de grand-mère Grootmoedersdag valt op de eerste zondag in maart.

1 april Poisson d’avril Op 1 april worden grapjes gemaakt en mensen bedot in vele landen, zo ook in Frankrijk. Een 1-aprilgrap heet in Frankrijk ‘poisson d’avril’. Er zijn historici die geloven dat de traditie om mensen op 1 april voor de gek te houden in Frankrijk is begonnen. De oorsprong wordt toegeschreven aan de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582. Het was toen gebruikelijk dat Nieuwjaarsfestiviteiten acht dagen gevierd werden, van 25 maart tot 1 april. In 1582 werd nieuwjaarsdag echter verplaatst naar 1 januari, zoals we dat tot op de dag van vandaag kennen. De mensen die hiervan niet op de hoogte waren, of te conservatief waren mee te gaan met de nieuwe tijd, bleven vasthouden aan de oude nieuwjaarsdag op 1 april. Zij werden vervolgens door mensen op één of andere manier voor schut gezet. Zoals met veel gebruiken veranderd de betekenis van het gebruik nogal eens. In later tijden had het idee postgevat dat de Fransen de duivel van het lijf konden houden door hem voor de gek te houden op 1 april. Tegenwoordig houden ze mensen voor de gek met behulp van poissons d’avril (‘aprilvissen’). Ongemerkt wordt een uit papier geknipte en ingekleurde vis op de rug van het slachtoffer geplakt, die daar vervolgens de hele dag mee rondloopt. Incidenteel wordt, bij wijze van grap, een echte vis in bed gelegd of aan de auto vastgebonden.

11 en 12 april  Pasen Pasen zijn vrije dagen voor de Fransen. 1e paasdag is “Jour de Pàques”. De tweede paasdag “lundi de Pâques”. Pasen wordt in Frankrijk meestal gevierd met een familiediner. Voor de kinderen worden er vissen en klokken van chocolade verstopt in de tuin.

1 mei Dag van de arbeid De dag van de arbied (Fête de travail) wordt in Frankrijk uitgebreider gevierd dan in Nederland. De Fransen hebben zelfs een vrije dag. Het is in Frankrijk de gewoonte elkaar als attentie een takje lelietje-van-dalen (le muguet) te geven omdat dit geluk zou brengen. Vrijwilligers van het Rode Kruis verklopen deze takjes op de talloze 1-mei markten. In veel Franse gemeenten profileren werknemers zich door op straat te defileren door de straten.

8 mei Feest van de overwinning  Op deze dag wordt in Frankrijk (net als in de rest van de wereld, m.u.v. Nederland) het einde van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 8 mei is een nationale feestdag in Frankrijk, de Fransen hebben dan een vrije dag. In Frankrijk heet deze dag “Le jour de la libération”, ook wel genoemd “fête de la Victoire de 1945”.  Er worden militaire parades gehouden en er worden, onder andere door oud-strijders, kransen gelegd bij de plaatselijke oorlogsmonumenten. Het defilé in Parijs wat door de Franse President wordt afgenomen wordt op televisie uitgezonden.

20 mei  Hemelvaartdag Op Hemelvaartsdag “L’Ascension” wordt de hemelvaart van Jezus Christus herdacht. Het is een nationale vrije dag in Frankrijk.

30 en 31 mei  Pinksteren Met Pinksteren “La Pentecôte” wordt de uitstorting van de heilige geest gevierd. Het zijn nationale vrije dagen in Frankrijk.

6 juni  Moederdag Moederdag “La fête des mères” wordt in Frankrijk op nagenoeg gelijke wijze gevierd als in Nederland en Vlaanderen. In Frankrijk is Moederdag op de laatste zondag van mei – tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni.

20 juni  Vaderdag Vaderdag “La fête des pères” wordt in Frankrijk op nagenoeg gelijke wijze gevierd als in Nederland en Vlaanderen. 21 juni  la Fête de la Musique France Het feest van de Franse muziek “la Fête de la Musique France” is een muziekfeest dat in heel Frankrijk wordt gevierd. Dit muziekfeest wordt gevierd op de langste dag van het jaar (21 juni), soms enkele dagen eerder of later. Overal op pleinen en straten vinden muziek uitvoeringen plaats, zelfs in openbare gebouwen als de postkantoren, mairies, hotels, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en zelfs in gevangenissen. In Parijs werd ooit vanaf een schip op de Seine muziek gespeeld.

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *