Huis kopen in Frankrijk

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Huis kopen in Frankrijk

Kopen van onroerend goed in Frankrijk
Deze pagina is bedoeld voor mensen met plannen voor het aankopen van onroerende goederen met een woonfunctie in Frankrijk. We wijzen u er op dat deze pagina slechts een indicatieve samenvatting is voor het kopen van een huis in Frankrijk. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor uw transacties. Wij nemen geen enkele verantwoording voor de hier opgenomen informatie en aanvaarden ook geen enkele aansprakelijkheid.

Regionale verschillen
De prijzen van de huizen in Frankrijk verschillen per regio. Op zoek naar een optrekje in Frankrijk belanden de meeste buitenlanders aan de Côte d’Azur of in de Provence. Het effect op de woningprijzen laat zich raden. Maar laat u niet ontmoedigen: in andere, minstens even charmante regio’s zijn er nog altijd leuke huizen tegen aantrekkelijke prijzen te koop.

De Franse woningmarkt heeft de afgelopen tien jaar een enorme prijsverhoging gekend. De huizen werden in topjaren snel 10 tot 15 % duurder. Maar de markt lijkt nu toch wat af te koelen. Volgens schattingen van de Fédération Nationale des Agents Immobiliers (Fnaim) bedroeg de prijsstijging in 2006 op de secundaire markt ‘slechts’ 7 %. En op de nieuwbouwmarkt moest men zelfs tevreden zijn met 3 tot 5 %.

In toeristische plaatsen heeft de vraag naar woningen van de buitenlandse kopers de prijzen sterk doen toenemen. In Frankrijk zijn op gewilde plekken nog maar weinig leegstaande huizen te vinden. Omdat de Fransen zelf ook vaak een tweede huis kopen, is het aanbod schaarser. Maar ook de Britten hebben zich gemanifesteerd op de Franse woningmarkt. Maar ook tussen de verschillende toeristische regio’s zijn er nog grote prijsverschillen.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Frankrijk bedraagt ongeveer 200.000 euro. Achter dit gemiddelde schuilen grote verschillen. Een klein appartement kun je overal in Frankrijk nog wel vinden voor onder de 100.000 euro. In Parijs is de gemiddelde m²-prijs voor een appartement bijna 7000 euro, met uitschieters in het zesde (10.350 euro) en zevende (9900 euro) arrondissement. Ter vergelijking: in Rijsel ligt de gemiddelde m²-prijs voor een appartement nu op 2700 euro.

Voor echt goedkope woningen, moet u naar het, meer afgelegen, landelijke gebied. Eigenlijk is het vooral de grond die erbij hoort, die maakt dat we het dan hebben over ‘koopjes’. In de Provence is de minimumprijs voor een villa met vier kamers 165.000 euro. Voor een vrijstaand huis aan de Cote d’Azur moet al snel een paar eurotonnen worden gerekend. Dit alles heeft te maken met de verschillen in economische ontwikkeling, vergelijk het met bijvoorbeeld Amsterdam centrum en Oost-Groningen…

Mogelijkheden
Een buitenlander is in Frankrijk volledig vrij onroerend goed kopen. Velen zijn u inmiddels voorgegaan. Frankrijk is het populairste land voor de aanschaf van een tweede huis door Nederlanders, met daarna Portugal en Spanje.

Particulieren of Makelaars
Of je nu een huis wilt kopen of verkopen, er is een manier om je veel geld te besparen: doe het zonder makelaar. De courtage die een makelaar krijgt bedraagt al gauw enkele procenten van de prijs van het huis – dus tel uit je winst. Daar staat tegenover dat je wel het een ander moet regelen als je de makelaar overslaat. Wat precies? Op deze pagina krijg je een indruk. We pretenderen zeker niet compleet te zijn.

Op het platteland en in kleinere steden is het een stuk eenvoudiger door de kleinere schaalgrootte. Ons advies is om eerst tijd te investeren om plaatselijk mensen te leren kennen om zo later met een van die Franse kennissen als plaatselijk bekende eens rond te kijken e.e.a. in combinatie met het raadplegen van de gebruikelijke plaatselijke advertentiebladen. Niet zelden zijn alleen op deze wijze de mooiste woonverblijven te vinden en vaak voor aanzienlijk minder geld dan door een makelaar voor dergelijke objecten (wanneer ze die al hebben) zou worden gevraagd.

Maar ook het kopen van een huis mét makelaar is een goede optie. Een vertrouwde en goed bekend staande makelaar kan de aankoop voor een groot deel afhandelen voor u. Daar komt natuurlijk nog bij dat deze makelaars uw taal, of Engels/Duits, spreken en uw verwachtingen kennen. Of u wél of géén gebruik maakt van de diensten van een makelaar is derhalve afhankelijk van uw eigen situatie en bekendheid met de plaatselijke situatie.

Neem in elk geval de tijd om een advocaat te zoeken waarin u vertrouwen heeft, deze zal met enige ondersteunende werkzaamheden van uw kant aan de kosten voor grondboek opvraag, leges, koopcontract e.d. minimaal 2% kosten. Hulp van een bevriende en door u vertrouwde Fransman is hierbij vrijwel onmisbaar omdat u na de aankoop immers ook diverse besognes zult krijgen waarvoor u niet altijd naar Frankrijk kunt of wilt reizen.

Attentiepunten bij beoordeling van objecten in provincie en stad
Let allereerst op de aantrekkelijkheid van de locatie; er bestaan schitterende gebouwen op werkelijk idioot slechte locaties, indien men u iets laat zien let dan goed op de omgeving. In de provincie al gauw ca. 20 km om het object en in de stad het gehele district en de direct naastgelegen districten.

Speciale aandacht verdient ook de onderhoudsstaat van de objecten. Veel huizen die te koop worden aangeboden zijn naar onze maatstaven redelijk verwaarloosd. Het kost vaak veel geld om deze objecten, wederom naar onze maatstaven, bewoonbaar te maken.

Kortom leg op iedere slak zout en blijf vooral plaatselijk bekenden vragen naar hun mening alsof zij het zouden kopen.

Ook zijn niet overal de “normale” voorzieningen aanwezig. Telefoon is er altijd wel aan te leggen, zelfs midden in de woestenij, dat is dan een mobiele aansluiting (er wordt een kastje in je huis opgehangen), je kunt er ook via Internetten – wel een langzame verbinding maar het werkt prima. Verder willen we graag elektriciteit… en dat mist vandaag de dag nog in de meeste echt goedkope huizen of boerderijtjes op het platteland evenals stromend water uit een waterleiding en gas.

Let zowel op bereikbaarheid met openbaar transport als met de auto. Autoverlichting en overzicht op wegen zijn buiten steden soms slecht. Wanneer u vanuit Nederland of België (komend van snelwegen en gewend aan een stevig tempo) nog geruime tijd dit soort wegen tot aan uw woning dient af te leggen is het de vraag of u deze woning mét deze wetenschap ook had gekocht.

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *