Industrie

Frankrijk is een van Europa’s industriële grootmachten. Om de fabrieken draaiende te houden is er veel energie nodig. De vele grote rivieren en watervallen in de bergen worden gebruikt voor de opwekking van hydro-elektrische energie. Twintig procent van alle energie wordt op deze manier opgewekt.

Ook de zee zorgt voor opwekking van energie. De getijdencentrale in de rivier de Rance maakt gebruik van de verschillen in waterhoogte bij eb en vloed om elektriciteit op te wekken. Deze centrale was de eerste van zijn soort die in gebruik werd genomen.

Op sommige plekken in Les Landes wordt olie gewonnen en bij de Pyreneeen wordt naar aardgas geboord. Ongeveer 75 procent van alle elektriciteit in Frankrijk wordt opgewekt in kerncentrales. Met zijn 57 kernreactoren is Frankrijk de op een na grootste producent van kernenergie ter wereld. In veel landen maken mensen bezwaar tegen kernenergie omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen op lange termijn. Maar ook vanwege de hoge kosten die het bouwen en afbreken van kerncentrales met zich mee brengt. De in Frankrijk genomen veiligheidsmaatregelen zijn tot nu toe afdoende gebleken. De kerncentrales produceren meer elektriciteit dan Frankrijk nodig heeft. Een deel wordt dan ook geëxporteerd naar Engeland, Italië, Duitsland en Nederland.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *