Kernmacht Frankrijk

Thema’s > Kernmacht Frankrijk

Tussen 1960 en 1966 voerde Frankrijk atoomtests uit in de woestijn van Algerije bij  Reggane en Ekker. Met de eerste Franse kernproef in de atmosfeer boven het Algerijnse deel van de Sahara, werd Frankrijk in februari 1960 het vierde land met een kernbom, na de VS, Rusland en Groot-Brittannië, en voor Rusland. Toen de Sahara door de Algerijnse onafhankelijkheid in 1962 onbruikbaar werd, verplaatste Frankrijk zijn kernproeven naar de Stille Oceaan.

Van 1966 tot 1996 werden de proeven voortgezet in Frans Polynesië in de Stille Oceaan. Tussen 1966 en 1974 werden boven Moruroa, onderdeel van de Tuamoto-archipel en Fangataufa 41 bovengrondse kernroeven uitgevoerd.

Sinds 1974 vinden als gevolg van internationale druk, de kernproeven ondergronds plaats. De zwaardere proeven vonden plaats op Fangataufa omdat men vreesde dat Moruroa grote scheuren zou gaan vertonen.

In totaal voerde Frankrijk 210 kernproeven uit onder ene toenemende international druk om daar mee te stoppen. Mitterrand liep in 1985 grote politieke schade op toen de Franse veiligheidsdienst het Greenpeaceschip Rainbow Warrior in de haven van Auckland met een bom tot zinken bracht. Het schip dat op 19 juli 1985 in de Waitemata-haven van Auckland door de Franse geheime dienst werd opgeblazen en zonk, en waarbij de freelance-fotograaf Fernando Pereira werd gedood, was het vlaggenschip van Greenpeace.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *