Kerst in Frankrijk

In Frankrijk is Kerst een tijd voor familie en vrijgevigheid, gekenmerkt door familiebijeenkomsten, cadeaus en snoep voor de kinderen, geschenken voor de armen, Kerstmis, en “le Reveillon”.

De viering van Kerst in Frankrijk verschilt per regio. De meeste provincies beginnen met het vieren van Kerst op 25 december, hetgeen een officiële feestdag is in Frankrijk. Echter in Oost-en Noord-Frankrijk begint de kersttijd al op 6 december, la fête de Saint Nicolas, en in sommige provincies is la fête des Rois één van de belangrijkste feestdagen in de kersttijd. In Lyon wordt op 8 december la Fête de Lumières gevierd, waarbij Lyon de maagd Maria eert door kaarsen in het raam te plaatsen ten einde licht in de stad te brengen.

La fête des Rois wordt gewoonlijk gevierd op 6 januari, maar op sommige plaatsen in Frankrijk wordt het de eerste zondag na 1 januari gevierd.

Frans Kersttradities
Franse kinderen zetten hun schoenen voor de open haard, in de hoop dat Père Noël (alias Vadertje Kerst), ze zal vullen met cadeautjes. Snoep, fruit, noten en klein speelgoed wordt ’s nachts aan de boom gehangen. In sommige regio’s is er ook een Père Fouettard die billenkoek geeft aan stoute kinderen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *