Corsica

Plaatsen > Corsica

Corsica is een Frans eiland ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. Corsica in de Middellandse Zee is het grootste eiland van Frankrijk; in oppervlakte een kwart van Nederland. Corsica ligt 170 km ten zuiden van het vaste land van Frankrijk, 80 kilometer van de kust van het Italiaanse vaste land en 12 kilometer van het Italiaanse Sardinië.

Corsica is bij Frankrijk gekomen in 1768, maar nog altijd zijn de bewoners hierover verdeeld. Het eiland heeft te maken met een hardnekkige afscheidingsbeweging “Corsica Nazione”. De bevolking van het eiland stemde in juli 2003, mede uit weerstand tegen deze separatisten van Corsica Nazione, in een referendum tegen voorstellen uit Parijs voor verdere autonomie van het eiland Corsica. Het eiland is dus ontegenzeggelijk Frans, maar de Italiaanse invloeden zijn enorm. Vijf eeuwen lang behoorde het eiland tot stadstaat Genua. De overgebleven gebouwen, het dialect en de namen van Plaatsen en straten herinneren daar nog aan.

De oude Grieken noemden Corsica Kallisté (de allerschoonste) en ook Korsaï (bosrijk land). De huidige liefkozende naam die de Fransen en de Corsicanen gebruiken sluit het meeste aan bij de eerste Griekse benaming: het Ile de Beauté – het eiland van de schoonheid. Als u wandelt over het eiland zult u merken dat Napoleon, de beroemdste nazaat van het eiland, op Corsica zijn sporen heeft achtergelaten. Napoleon is geboren in Ajaccio. Na een roerig leven op het vaste land van Frankrijk en ver daarbuiten is Napoleon is uiteindelijk ook gestorven op Corsica waarna hij in Parijs is begraven.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *