Normandië

Plaatsen > Normandië

In Normandiëheeft de geschiedenis zijn sporen achtergelaten. Van Willem de Veroveraar tot de Geallieerde Landing, in Normandië heeft de geschiedenis diepe sporen achter gelaten.

De geallieerde troepen bestormden op dinsdag, 6 juni 1944 de stranden van Normandië om Europa te bevrijden van de Duitsers. Als u Normandië bezoekt kunt u niet om deze landing heen. Als u nu Normandië bezoekt is er niet veel veranderd, zeker niet in de Amerikaanse sector.
Ook in het oostelijk landingsgebied, waar de Britse en Canadese troepen voet aan land zetten, vindt U nog altijd genoeg terug om U in te leven in de verschrikkingen die zich hier hebben afgespeeld. U kunt de uitgezette route volgen die u langs de stranden voert waar de landingen plaatsvonden en langs belangrijke punten zoals de beroemde ‘Pegasus brug’ en de indukwekkende oorlogsgraven. Ook een bezoek waard zijn de verschillende musea (zoals in en nabij Bayeux). Het Mémorial in Caen, het museum voor vrede, is ook zeker uw bezoek waard. Het Comité Régional de Tourisme de Normandië heeft een Nederlandstalige brochure uitgebracht met 8 routes langs de slagvelden van de Slag bij Normandië en zijn landingsstranden.
Deze gratis brochure kunt u aanvragen via: Tel.: + 33(0)2 32 33 79 00; Fax: + 33(0)2 32 31 19 04; E-mail: info@normandie-tourisme.org

Maar Normandië is meer dan de streek van de landingen. Het is bijvooerbeeld wereldberoemd als de streek van de beroemde Camembert, maar ook de appels en de cider. Bezoek tijdens laagwater een oesterpark met paard en wagen.

Andere bezienswaardigheden zijn de abdijen, de haventjes en de vakwerkhuizen die van Deauville tot de rotskust van Etretat aaneen geregen liggen. Vanuit Giverny schilderde Monet de kathedraal van Rouen. Als u van paarden houdt moet u zeker een bezoek brengen aan De Haras du Pin, het “Versailles van de paarden”, gesticht door Lodewijk de 14e. Dit is het koninkrijk van het paard in het hart van een landelijke omgeving vol fruitbomen en bos.

Tegenover het woonhuis en de werkplaats van Claude Monet in Giverny vindt U mooie tuinen. In de watertuin, met de waterlelies en Japanse boogbrug, staat u middenin de inspiratiebron van deze beroemde Franse schilder.

In het huis van Christian Dior in Granville is een nieuwe expositie van mei tot en met september. De tentoonstelling bestaat uit diverse creaties van de bekende ontwerper in de periode 1936 – 2006.

Voor het festival ‘Les Traversées Tatihou’ in augustus loop je vanuit Saint-Vaast-la-Hougue bij laag water naar het kleine eilandje l’Ile Tahitou. Op het eiland geniet U als de bezoeker van verschillende festivals.

Belangrijke touristische Plaatsen in Normandie zijn:

Alençon
Beroemde voor kant, beeldende kunst en kant museum, de geboorteplaats van “Sainte Therèse”

Les Andelys Gaillard kasteelruïne

Bagnoles-de-l’Orne
Thuis van het beroemde tapijt met de beeltenis van de geschiedenis van Willem de Veroveraar, 15e-18e-eeuwse huizen, kathedraal, Herdenkingsmuseum van de Slag van Normandië, Baron Gerard museum met kant en porselein collecties

CABOURG
Badplaats, casino en winkelstraten

Caen
Caen werd gesticht door Willem de Veroveraar, feodaal kasteel en tuinen, Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Normandië, Museum voor de Vrede ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog, benedictijner abdijen

Caudebec-en-Caux
Huis van de TempelRidders, het Museum van de rivier de Seine
D-Day stranden LandingsPlaatsen met een reeks van monumenten ter herdenking van de geallieerde strijdkrachten.

Deauville
internationaal bekende badplaats en paardenraces, haven, het jaarlijkse wereld polo kampioenschap, Americaans Film Festival

Dieppe
Channel haven-en vissershaven, ivoor museum

Etretat
vakantieoord, beroemde “bogen en naalden” rotsformatie

Falaise
Geboortehuis van Willem de Veroveraar

Fecamp
Kuststad en scheepvaartscentrum, benedictijner museum en distilleerderij, Museum van de “Terres Neuves”

Granville
zeil- en vissershaven, 17e eeuw gebouwen, kerk van Sainte Catherine, Eugène Boudin Museum

Honfleur
pittoreske havenstad met de oude stad en de brug

Lisieux
Bedevaart p[laats, heiligdom van Sainte Therèse, basiliek en Karmeliet klooster, Museum voor Oude Lisieux, WasMuseum

Mont St. Michel
Wereld beroemde abdij op de eilanden, die wordt geïsoleerd door de inkomende tij

Mortagne-au-Perche
kleine pittoreske stad, vertrekpunt voor pioniers op weg naar Canada

Rouen
rivier de Seine, oude stad, gotische kerken, kathedralen, abdij, klokkentoren, oude marktplaats waar Jeanne d’Arc werd verbrand, Jeanne d’Arc Museum, Museum van Flaubert

Tatihou
eiland Maritiem Museum

Villedieu-les-Poêles
Koper ambachten, koper en kant musea, Normandisch meubilair museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.